zondag 23 augustus 2020

wereldmeisjes❣️

Vanmorgen hadden we 't er nog over. Tussen reclameblokken op zondagochtend door, cordaid met 't verzoek om een klein bedrag te doneren om een meisje naar school te laten kunnen gaan. In ons goed ontwikkelde land is het de normaalste zaak van de wereld dat hier meisjes en jongens naar school mogen en kunnen, zo niet moeten wanneer ze de leerplichtige leeftijd hebben bereikt. Welk geslacht ze ook hebben, allemaal zijn ze gelijk. Vanaf 5 jaar, hup naar school. Zo zou 't overal ter wereld moeten zijn. Het is toch niet normaal zei mijn lief, dat er landen zijn waar andere landen geld moeten geven om die kinderen naar school te kunnen laten gaan. Nee, was mijn antwoord, maar die regering van dat land vinden dat vrouwen en meisjes geboren zijn om misbruikt te worden en kinderen moeten baren, graag veel kindjes, zodat die ook weer misbruik kunnen maken van de meisjes, omdat meisjes in vele landen nog steeds als een onderdanige wordt gezien ten opzichte van 't mannelijk geslacht. In deze wereld waarin men veel geld geeft aan ontwikkelingshulp waarvan ik niet weet en snap waar dat dat dan aan besteed wordt, op zoek gaat naar buitenaardsbestaan en kijkt of op de rode planeet leven is, terwijl hier op onze eigen aardbol nog steeds meisje zijn die uitgebuit worden, gezien worden als een wandelend matras, levend kraambed, behandeld worden als 6erangs burgers, misbruikt worden door vele mannen, niet mogen leren en vooral niks mogen zeggen, of te zeggen hebben. Wanneer we 't dan toch over discriminatie willen hebben, discriminatie van geslacht komt in de wereld 't meest voor. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Voor mij was dat de overdenking van deze zondag...
Liefs Brigitte 😘

maandag 10 augustus 2020

Je gelijk is geen geluk! 🍀

Steeds meer verzet is hoorbaar en voelbaar tegen de maatschappij. Heel veel mensen katten elkaar af, vele hebben inmiddels een superkort lontje, en er zijn erbij die bedreigen de ander met enge ziektes, uitspraken die mij doen kotsen of zo erg zelfs dat er de dood aan te pas moet komen. En dat alleen om je gelijk te halen. Is je gelijk halen halen zo belangrijk. Wat zegt dat over jou, wanneer je je gelijk hebt gehad, gekregen of afgedwongen. Maakt 't je oppermachtig voor een aantal uren, dagen of weken, geeft 't je een supergeweldigfantacoloosachtig gevoel, kracht of sterkte. Of maakt 't stofje endorfine jou zo euforisch dat je neurotransmitters deze route van top tot teen uitstippelen waardoor je 't gevoel krijgt de wereld aan te kunnen. Heb je ook wel eens bedacht dat door jou gelijk te halen niet automatisch je geluk hebt. En dat daarmee ook niet altijd een ander geen gelijk heeft. Er zijn vele soorten van gelijk hebben, krijgen en voelen, en ze zijn allemaal anders. Want wanneer in mijn opinie jou gelijk iets is wat betreft een uitspraak, dan is de uitspraak van de ander niet per definitie ongelijk. Wanneer mijn gevoel zegt dat ik goed zit met wat ik graag doe, betekend dat niet dat jouw gevoel niet goed is, en wanneer ik een som goed heb uitgerekend is dat goed, maar niet perse de enige weg die naar de oplossing leidt. Dus is het woord gelijk in vele vormen toe te passen. En wanneer je te sterk vasthoud aan je gelijk halen zijn daar ook valkuilen. 
- Te stellig communiceren werkt eerder in je nadeel dan in je voordeel.
- Koppig of halsstarrig vasthouden aan eigen standpunten werkt averrechts
- Te principieel zijn betekend dat er weinig ruimte over blijft voor een andere mening.
Je invloed vergroot je door 't dialoog aan te gaan. Daarmee voorkom je om je zin en gelijk te halen, en jou wil en mening op te leggen. Wanneer je een zinvol dialoog voert is daar ook ruimte voor de mening van de ander. En daar naar te luisteren krijg je wederzijds begrip voor ieders standpunt, hoe moeilijk 't ook lijkt. Verdraagzaam zijn zou de oplossing kunnen zijn. Maar om de een of andere reden, kunnen we elkaar niet meer verdragen wanneer iemand anders denkt dan jij zelf, of hij zelf of zij zelf of die ander of de buurman, buurvrouw of je zus broer vader moeder. En dat hebben we de komende tijd toch echt nodig. Wanneer er ik 1.50m afstand wil, mag ik dat vragen, wat de ander daar ook van vind, voor mij is dat veiligheid, wanneer de ander dat niet wil en graag dichterbij elkaar leeft, is ook zijn goed recht, maar respecteer elkaars argumenten, geef elkaar ruimte om daarin zichzelf te zijn. Daarin zijn we juist zo tolerant. En beschouw je gelijk niet als geluk.
Liefs Brigitte 😘